Nieuwsbrief 12 juli 2023 - Toertocht Zeehonden - KNRM motorstoring - Leenfietsen

header

 
 
zeehonden2

Toertocht Zeehonden kijken: zaterdag 5 aug

De eerste toertocht afgelopen 9 juli is helaas gecanceld vanwege de afgekondigde code geel door het KNMI. Daarom zaterdag 5 augustus niet alleen voor de 8 ingeschreven boten, maar voor iedereen een nieuwe kans. We gaan halverwege eb naar buiten. Op de plaat ten westen van het slijkgat liggen dan bijna altijd zeehonden. Het doel wordt het ronden van de lichttoren Goeree. De afstand is heen en weer hemelsbreed ongeveer 37 mijl. De alternatieven zijn de meetpaal einde vaargeul, 18 mijl, of het ronden van een kardinaal, ongeveer 25 mijl. Dit afhankelijk van het weer en wordt vrijdag avond tijdens palaver bepaald in overleg met de deelnemers. Tijdens het varen op zee moet je ook een paar opdrachten uitvoeren. Mocht het te ver zijn; eerder omdraaien kan altijd. We zijn helaas gebonden aan de bloktijden van de brug. Op de terugreis willen we voor de bloktijd van 19 uur gaan. Daarnaast willen we na afloop gaan eten met wie dat wilt in het havenhoofd (restaurant Helius). 

De tijden:
-  4 augustus 19.30 Bonte Os, palaver, bespreken tocht, opgeven eten;
-  5 augustus   8.45 Goereese sluis Stellendam binnenzijde;
-  5 augustus 19.00 Goereese sluis Stellendam buitenzijde;
-  5 augustus 20.00 Eten, Havenhoofd.

Aanmelden via het inschrijf formulier: https://forms.gle/e58r61swpxYdMwxMA

 

knrm-veilig-uit
 
 

Motorproblemen belangrijkste reden voor uitvaren KNRM

Het watersportseizoen is in volle gang. Dat betekent ook topdrukte voor de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De belangrijkste reden waarvoor KNRM-reddingboten uitvaren betreft nog altijd motorproblemen, bij zowel motor- als zeilboten. Van de 2.500 keer dat de KNRM vorig jaar in actie kwam, was dat in 22% van de gevallen vanwege een probleem met de motor. Veel van die problemen zijn te voorkomen. Daarom start de KNRM deze week een watersportcampagne. 

Met flyers in jachthavens, informatie op social media en website worden watersporters geïnformeerd over wat te doen bij pech of noodsituaties en hoe deze te voorkomen. 

Veel motorproblemen kunnen worden voorkomen door goed onderhoud. Als bootmotoren een aantal maanden niet of weinig zijn gebruikt, ontstaat viezigheid in de brandstoftank. Met golfslag komt dit los, verstopt filters en leidingen en de motor stopt ermee. Dit kan binnen enkele minuten leiden tot noodsituaties waarbij snel ingrijpen van de reddingboot noodzakelijk is om ernstige ongelukken te voorkomen. Denk aan vaargeulen met binnenvaartschepen en strandingen voor haveningangen of aan lagerwal. 

Zelfredzaamheid
Maar ook bij goed motoronderhoud kunnen watersporters verrast worden door motorstoringen of andere problemen zoals vastlopen en navigatieproblemen. De KNRM raadt watersporters dan ook aan zich voor te bereiden op dat soort situaties en te zorgen voor zelfredzaamheid. Remco Verwaal, schipper van reddingstation Dordrecht: "De KNRM kan binnen een half uur bij je zijn, maar tot die tijd moet je in staat zijn het zelf te redden."

Neem met alle opvarenden door wat te doen bij pech of nood. Zorg dat opvarenden in veiligheid zijn en reddingsvesten dragen, blijf op een veilige positie en gooi indien nodig het anker uit. Bij direct gevaar voor levens of vaartuigen is sprake van een spoedsituatie en dient de Kustwacht gealarmeerd te worden. Is er geen sprake van een spoedsituatie, maar is er wel hulp nodig? Dan moet de watersporter zelf een hulpverlener inschakelen, dat kan ook de KNRM zijn. Of vraag boten in de omgeving om een sleepje.

KNRM Helpt App
In de campagne attendeert de KNRM watersporters op de KNRM Helpt app. Met de app kunnen gebruikers vaarplannen maken, waterkaarten en informatie uit de omgeving raadplegen (zoals jachthavens, marifoonkanalen, watersportwinkels en bunkerstations) en de weersvoorspelling in de gaten houden. Met een speciale knop schakel je snel hulp in bij pech of nood. Bij gebruik van de app zien de Kustwacht en KNRM onmiddellijk waar de boot zich bevindt. Dat maakt het veel makkelijker om gevonden te worden en snel hulp te kunnen krijgen. 

De KNRM hoopt dat watersporters deze zomer zorgen dat ze vaarklaar zijn en goed voorbereid het water opgaan. Mochten ze alsnog in de problemen komen, dan helpen de KNRM-vrijwilligers graag.

Informatie over pech of nood op het water? 
Check www.knrm.nl/wij-helpen

 

sleutelkastje
 
 

Over WSV Haringvliet

Watersportvereniging Haringvliet is op 21 maart 1961 opgericht. De vereniging telt 450 leden met 375 ligplaatsen. Onze evenementencommissie organiseert voor leden allerlei evenementen en lezingen. Zodra er iets (nieuws) georganiseerd wordt, kunt u die informatie direct op de website vinden.

Lid worden?

Meld u aan bij onze secretaris
Henk Bakker
06-22440542
secretaris@wsv-haringvliet.nl

Informatie over ligplaatsen?

Havenmeester
Aad Driessen
telefoon 06-36324865

havenmeester@wsv-haringvliet.nl

Contact

Watersportvereniging Haringvliet
Kanaalweg Westzijde 10
3221LK Hellevoetsluis

Postadres:
Postbus 26
3220 AA Hellevoetsluis

IBAN NL08ABNA0559275838 t.n.v. WSV Haringvliet te Hellevoetsluis
Ingeschreven bij de KvK te Rotterdam onder nummer 40385429