Jeugdzeilen

Voor de jeugd vanaf 7 jaar organiseren wij met de andere verenigingen in de Heliushaven, wv Hellevoetsluis en wv Helius, een CWO Jeugdzeilopleiding, gericht op het zeilen in een Optimist. Op een speelse manier zorgen wij ervoor dat je in een korte tijd zelfstandig kunt zeilen en je ouders kunt vertellen hoe het echt moet...  Naast veel activiteiten op het water wordt er ook een jeugdweekend georganiseerd. Tijdens dit weekend wordt er op het haventerrein gekampeerd en worden er spelactiviteiten op en rond het water georganiseerd.

Hieronder een impressie van het Jeugdzeilen. Je ziet er dat je bij ons kunt blijven zeilen, ook wanneer je uit je Optimist gegroeid bent.

Jeugdzeilen

Wanneer kun je meedoen:

Inschrijfformulier Jeugdzeilen 2019
Toelatingsbeleid Jeugdzeilopleiding
Uitrustingseisen voor de Optimist

Een beetje achtergrond info

De CWO jeugdzeilopleiding vormt het grootste onderdeel van het jeugdprogramma. CWO staat voor Commissie Watersport Opleidingen met als doel een uniform diplomasysteem in dit geval voor het onderdeel jeugdzeilen. Het systeem is verdeeld in 3 niveaus waarin je op niveau 1 vooral de basisvaardigheden leert. Door samenwerking met WSV Helius en WV Hellevoetsluis worden de CWO groepen verdeeld over de twee beschikbare boothellingen. Dit voorkomt opstoppingen bij het te water laten en terugkomen van de deelnemers. Momenteel heeft WSV Helius even geen boothelling. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe helling. Zodra die klaar is zullen we weer over drie locaties verspreid starten.

De CWO 1 groep is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar zonder zeilervaring. Na negen lessen kun je zelfstandig zeilen met niet te veel wind en met hulp bij vertrek en aankomst. De CWO 1 groep zeilt voornamelijk in de Heliushaven.

De CWO 2 groep is het vervolg op CWO 1 waarbij je meer zeiltechnieken onder de knie krijgt. Deze opleiding duurt meestal twee seizoenen. Na het behalen van het CWO 2 diploma kan je zelfstandig zeilen, ook bij meer wind en zonder hulp bij vertrek en aankomst. De CWO 2 groep zeilt zowel in de Heliushaven als op het Haringvliet.

De CWO 3 groep is voor de gevorderde zeil(st)ers die de fijne kneepjes van het Optimistzeilen willen leren. Hierbij varen we ook bij windkracht 4 tot 5 op het Haringvliet en komen wedstrijdelementen duidelijk naar voren. De CWO 3 groep start vanuit WSV Haringvliet.

Voor kinderen die de CWO diploma’s in de Optimist behaald hebben is er vanaf 2020 de Optimist Plusgroep. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld om nog meer lol te beleven in de Optimist. Spelenderwijs worden de vaardigheden verder ontwikkeld. Zo gaan we op stromend water varen en bezoeken we ander vaarwater in de buurt.

Als je in het bezit bent van CWO 2 of 3 en in groepsverband wil blijven varen en je bent op 1 januari 2020 11 jaar of ouder, dan kun je Begeleid zeilen met tweemansboten. In deze groep kun je met je eigen (tweemans)boot meevaren of met een vriendje of vriendinnetje meevaren.

Deze groep staat open voor de Laser Pico, Splash, RS Feva en Optimist waarbij de zeilvoering wordt afgestemd op de weersomstandigheden. In overleg kunnen ook  andere boottypen aan deze groep deelnemen.

Inschrijven voor het Jeugdzeilen?

Om jezelf in te schrijven voor het jeugdzeilen gebruik je het formulier Jeugdzeilen welke je vind onder "Jeugdlid worden".