Jeugdzeilen

 

De watersportverenigingen Helius, Hellevoetsluis en Haringvliet werken sinds 2008 samen om het zeilen voor kinderen in de leeftijd van 7 t/m 16 jaar vorm te geven.  Naast veel activiteiten op het water wordt er ook een jeugdweekend georganiseerd. Tijdens dit weekend wordt er op het haventerrein gekampeerd en worden er spelactiviteiten georganiseerd.

Leren Zeilen

De CWO jeugdzeilopleiding vormt het grootste onderdeel van het jeugdprogramma.  Door samenwerking met WSV Helius en WV Hellevoetsluis worden de CWO groepen verdeeld over de beschikbare boothellingen. Dit voorkomt opstoppingen bij het te water laten en terugkomen van de deelnemers.

De CWO 1 groep is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar zonder zeilervaring. Na negen lessen kun je zelfstandig zeilen met niet te veel wind en met hulp bij vertrek en aankomst. Let op: de CWO 1 groep gaat in de ochtend zeilen vanuit WSV Hellevoetsluis.

De CWO 2 groep is het vervolg op CWO 1 waarbij de zeiltechnieken verder worden uitgebreid. Deze opleiding duurt meestal twee seizoenen. Na het behalen van het CWO 2 diploma kan zelfstandig worden gezeild, ook bij meer wind en zonder hulp bij vertrek en aankomst. De CWO 2 groep zal starten vanuit WV Hellevoetsluis en WSV Haringvliet en, afhankelijk van het aantal deelnemers, in de ochtend en/of middag zeilen.

De CWO 3 groep is voor de gevorderde zeil(st)ers die de fijne kneepjes van het Optimistzeilen willen leren. Hierbij wordt ook gevaren bij windkracht 4 tot 5 op het Haringvliet en komen wedstrijdelementen duidelijk naar voren. De CWO 3 groep start vanuit WSV Haringvliet in de middag. Voor de jeugd die in het bezit in van CWO 2 of 3 en wel in groepsverband wil blijven zeilen is er een nieuwe groep gevormd: Begeleid zeilen met tweemansboten. In deze groep kun je met je eigen (tweemans)boot meevaren of met een vriendje of vriendinnetje meevaren.
Deze groep staat open voor de Laser Pico, Splash, RS Feva en Optimist waarbij de zeilvoering afgestemd op de weersomstandigheden dient te worden. Andere boottypen kunnen in overleg ook worden toegelaten. Deze jeugdbootgroep start in de middag vanuit WSV Haringvliet.

Het dagprogramma ziet er volgt uit:
 Ochtendgroep (CWO 1 en 2)
 09:00 – 09:30 Lesvoorbereiding, optuigen, aankleden
 09:30 – 12:30 Les
 12:30 – 13:00 Lunch

 Middaggroep (CWO 2, 3 en jeugdbootgroep)
 12:00 – 12:30 Lunch
 12:30 – 13:00 Lesvoorbereiding, optuigen, aankleden
 13:00 – 15:30 Les

Belangrijk!
De zwembadtraining is voor cursisten van CWO I verplicht, voor de cursisten van CWO II en III  wordt de deelname zeer op prijs gesteld. Altijd leuk om mee te doen.

De keuring van de bootjes is voor alle CWO I cursisten verplicht, hierbij dienen de ouders aanwezig te zijn. Na de keuring is er nog voldoende gelegenheid om de bootjes indien nodig, in orde te maken

Kosten
Aan de deelname aan de CWO opleiding zijn kosten verbonden. Hierin is de zwembadles en lunch inbegrepen. Aanmelden kan via de website van de vereniging. Het inschrijfgeld dient voor aanvang van de cursus overgemaakt te worden. Maak je gebruik van de Optimisten van WSV Helius of de RS Feva's komt daar nog 75 euro voor een boot bij.

Hulp van de ouders
Ouders die hun kinderen hebben opgegeven als jeugdlid zijn van harte welkom om een bijdrage te leveren voor het organiseren van alle activiteiten. Voor de volgende werkzaamheden zoeken wij nog vrijwilligers:
Begeleiders en instructeurs tijdens de zeilopleidingen (vaarbewijs is een pré!)
Frietbakkers in kantine van watersportvereniging Hellevoetsluis voor de lunch tijdens de CWO opleiding
Begeleiders tijdens de zwembadles
Hulp bij lesvoorbereiding (rubberboten te water e.d.)

Inschrijven?
Download het inschrijf formulier op de volgende pagina. Meer weten? Hans.Romers@wsv-hellevoetsluis.nl of mark.willemse@wsv-haringvliet.nl. 

Begeleid zeilen

Na de zomervakantie is de jeugd in de gelegenheid om in augustus en september 4 zondagmiddagen gezellig met elkaar te gaan zeilen onder begeleiding. De deelname aan deze activiteit is voor de jeugdleden gratis.

Wat gaan we doen? We zeilen dan met zoveel mogelijk bootjes (optimisten en andere types) onder begeleiding van de rubberboten. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers en de omstandigheden gaan we de volgende activiteiten organiseren:

zeilen met optimist en jeugdboot

Meer weten? Hans.Romers@wsv-hellevoetsluis.nl of mark.willemse@wsv-haringvliet.nl

Zeilen in de RS Feva XL

WSV-Haringvliet heeft als onderdeel van het jeugdzeilbeleid van de vereniging  – samen met WV Hellevoetsluis – 4 RS Feva’s. De RS Feva XL is een in Engeland ontworpen en geproduceerde 2 mans jeugdzwaardboot van bijna 4 meter lang, voorzien van grootzeil, fok en gennaker.  De romp is gemaakt van polyethyleen en is daarom sterk, duurzaam en kan tegen ’n stootje. De Feva is een uitstekende boot voor (jeugd) zeilers komend uit de Optimist of Splash  maar die ook eens met z’n tweeën willen varen. Teamwork daar gaat  het in deze boot om. De Feva is een snelle en spectaculaire boot. Zeker wanneer de gennaker wordt gehesen, is het varen in deze boot een ware belevenis. Naast dat al is de boot modern ingericht, makkelijk te zeilen maar ook – mocht ie omslaan – met weinig inspanning weer rechtop te zetten.  De Feva is inmiddels een door het KNWV erkende eenheidsklasse en zal ook worden toegelaten bij een aantal regionale Combi jeugdzeilwedstrijden. En als je echt ambities hebt, vaar je gewoon een echt Europees kampioenschap in Italië!

Hoe kun je er mee  gaan varen?
Voor het gebruik van Feva is het vereist dat er door de ouders een zogenaamd gebruikscertificaat wordt gekocht. Daarvoor moet je wel lid en/of jeugdlid van de vereniging zijn. Dit certificaat kost € 100,- per seizoen en geeft recht op gebruik van de boot op het Haringvliet (voor maximaal twee opeenvolgende seizoenen). Je kunt de RS Feva ook gebruiken tijdens het jeugdbootzeilen. Het is mogelijk dat de vereniging(en) de boten reserveren ten behoeve evenementen. Dit heeft dan voorrang op individuele ‘boekingen’. Uiteraard zal dit tevoren bekend worden gemaakt.

Het (verplichte) gebruikscertificaat plus het gebruiksreglement is op te vragen bij Arie Rijk: mark.willemse@wsv-haringvliet.nl

Aanmelden?
Zie de volgende pagina. Voor meer informatie: Hans.Romers@wsv-hellevoetsluis.nl of mark.willemse@wsv-haringvliet.nl

Contact gegevens

Het jeugdzeilen Hellevoetsluis wordt georganiseerd door een werkgroep met vertegenwoordigers uit de volgende watersportverenigingen:

WSV Haringvliet: www.wsvharingvliet.nl              

WSV Hellevoetsuis www.wvhellevoetsluis.nl

WSV Helius www.wsvhelius.nl