20 mrt 2024 - Voorbereiding lange tochten

Kennissessie lange tochten op zee -do's en don'ts-
20 maart 19.30 uur - Het Arendsnest

Martin Lossie is samen met zijn vrouw Ingeborg de trotse eigenaar van de Zeus, een Fast 42 die zij in Zuid-Afrika hebben gekocht, en in 2019 naar Nederland hebben gevaren via de Atlantische Oceaan. Daarnaast heeft Martin in Europa vele tochten gemaakt naar bijvoorbeeld Engeland, Ierland, Noorwegen, Zweden, Portugal, Frankrijk. Martin is opgeleid tot Yachtmaster Ocean bij de Engelse Royal Yachting Association (RYA), is tevens RYA Yachtmaster Instructor en geeft les bij de Zeezeilschool in Scheveningen.

In deze kennissessie vertelt Martin over het maken van lange tochten op zee, met als doel om te laten zien dat het met een goede voorbereiding prima te doen is:

• Hoe bereid je de boot voor?
    - Welke veiligheidsvoorzieningen moet je aan boord hebben?
    - Inspectie van lopend en staand want
    - Voedsel en drinkwater
    - Instrumenten en apparatuur
  • Voorbereiden lange tocht
    - Wat zijn leuke bestemmingen?
    - Oversteek plannen, waar let je op?
    - Naar Engeland na de Brexit – hoe zit dat qua regelgeving?
    - Binnenlopen vreemde havens waar je nog nooit bent geweest– hoe plan je dat?
    - Waar haal je de benodigde informatie op?
  • Tijdens de tocht
    - Reglement Ter Voorkoming van Aanvaringen op Zee – beknopt overzicht
    - Navigatie
    - Veiligheid bemanning
    - Wachtlopen – handige schema's
    - Zeilen in het donker – hoe doe je dat?
    - Koken terwijl je zeilt – een paar handige tips
    - Weersinformatie ophalen
    - Rif steken terwijl je vaart
    - Energiemanagement – accu's – hoe doe je dat?

TIjdens deze kennissessie is veel informatie te delen. Maar we willen ook graag ruimte laten voor vragen en discussie. Daarom starten we iets vroeger in het (vernieuwde) clubhuis van de Kanaalhaven - Het Arendsnest. De poort naar het clubhuis kan geopend worden met de druppel. Tegenover de haven is voldoende parkeergelegenheid.

Je kunt je opgeven via deze link. Mocht je toch onverhoopt verhinderd zijn, laat dit dan zo vroeg mogelijk weten, zodat we anderen de kans kunnen geven om deze kennissessie bij te wonen.